Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Με καφέ και με τσιγάρο

Από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη, που θα αναρτάται κάθε Κυριακή μεσημέρι και στην οποία ο υποφαινόμενος θα σχολιάζει το Σαββατιάτικο αγώνα της ΑΕΜ. Σκοπός της στήλης ("Με καφέ και με τσιγάρο") θα είναι να γίνονται εμφανή τα θετικά ή αρνητικά σημεία κάθε αγώνα της ΑΕΜ, είτε αυτά αφορούν την τακτική σε κάθε της παιχνίδι, είτε την απόδοση των παιχτών. Ακόμη θα μεταφέρεται το κλίμα του αγώνα, η συμπεριφορά των φιλάθλων, ευτράπελα του γηπέδου, αλλά και δηλώσεις παιχτών, προπονητών και παραγόντων. Γενικά όλο το προσκήνιο και το παρασκήνιο του αγώνα, όπως τον έχουν δει τα δικά μου μάτια. Οι κρίσεις θα είναι καθαρά προσωπικές, αλλά κάποια μέρα της εβδομάδας που θα ακολουθεί, θα προστίθεται σχόλιο από τις αντιδράσεις όσων έχουν διαβάσει το κείμενο και απευθύνονται σε μένα προσωπικά και επώνυμα.

ΑΕΜ-ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ
Σε τεντωμένο σχοινί βρισκόταν το μέλλον της ΑΕΜ στο πρωτάθλημα λίγο πριν τον αγώνα με τον Αρακυνθιακό. Μετά τον νικηφόρο αγώνα με τον ΓΟΜ για το πρωτάθλημα και την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου, ακολούθησαν: η εντός έδρας ήττα από τον 'Αρη Αιτωλικού και η εκτός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου. Αμέσως μετά, η αποχώρηση του προπονητή Γιάννη Γουλή και η πρόσληψη Ζήκου. 'Ολα αυτά δημιούργησαν έντονα αρνητικό κλίμα. 'Εστειλαν στο Ναδίρ την ψυχολογία των παιχτών, δημιούργησαν αμφισβήτηση της Διοίκησης της ΑΕΜ, αλλά και ορισμένων παιχτών, γκρίνια και έντονη κριτική από τους φιλάθλους, αλλά και έντονο προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε 'μας στο AEM-NEWS, αλλά και στη Θύρα 2 των φιλάθλων. Τελικά αποφασίσαμε να έχουμε όλοι χαμηλούς τόνους, να κάνουμε κριτική, να δηλώσουμε τον προβληματισμό μας, αλλά και την συμπαράστασή μας στην ομάδα. Τ' αποτελέσματα αυτής μας της πολιτικής έφερε θετικά αποτελέσματα στην ομάδα, που εκδηλώθηκαν με δύο τρόπους: α) κεντρίστηκε ο εγωισμός ορισμένων παιχτών, οι οποίοι έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν στον αγώνα με τον Αρακυνθιακό, και β)ο φίλαθλος κόσμος ήρθε στο γήπεδο και συμπαραστάθηκε δυναμικά στην ομάδα, βοηθώντας την να φτάσει στη μεγάλη νίκη.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Α. Ε. Μ.: 'Εδειξαν ότι έχουν τα κότσια να πάνε την ομάδα μπροστά. Από το προηγούμενο Σάββατο, έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηθεί ξανά η ομάδα στα πόδια της. Ρίσκαραν με την πρόσληψη Ζήκου και θα είναι τις επόμενες αγωνιστικές συνεχώς στο στόχαστρο. Πάντως, το πρώτο δείγμα ήταν θετικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΗΣ: Σε καμμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκαν οι προπονητικές του ικανότητες. 'Ομως είχε δύο αρνητικά σημεία: α) δεν είχε βρει τρόπο να επιβληθεί σε ορισμένους παίχτες, ώστε ν' ακολουθούν πιστά όσα τους ζητούσε μέσα στον αγώνα, και β) από τον πάγκο, περισσότερο γκρίνιαζε, παρά καθοδηγούσε. Αυτά τα δύο σημεία, προφανώς, δημιούργησαν κακό κλίμα στην ομάδα, απειθαρχία στο παιχνίδι της και γκρίνιες μεταξύ των παιχτών μέσα στον αγώνα, πράγμα που τους έριξε ψυχολογικά. 'Ισως να υπάρχει και επιπλέον παρασκήνιο, που πιθανόν δεν γνωρίζω, αλλά θα φροντίσω να το μάθω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΚΟΣ: Σαν προπονητής παρουσίασε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Αυτό φάνηκε τις δύο χρονιές, που καθοδήγησε την ΑΕΜ στη Δ΄ Εθνική. Τη μια έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και την άλλη η ομάδα υποβιβάστηκε. Οι φίλαθλοι δεν μπορούν να του συγχωρήσουν το 7-1 στο Πέραμα, που είναι η μεγαλύτερη ήττα στην Ιστορία της ΑΕΜ. Το πρώτο δείγμα της νέας του προσπάθειας, ήταν θετικό, καθοδήγησε σωστά την ομάδα, βόηθησε στη βελτίωση της ψυχολογίας των παιχτών και δεν κάθησε ούτε λεπτό στον πάγκο. Επειδή τον ξέρω καλά, είμαι σίγουρος ότι θα θέλει να σβήσει την "καταραμένη" περσινή χρονιά και να πάρει μια ουσιαστική ρεβάνς ανεβάζοντας την ομάδα στη Δ' Εθνική. Ίδού η Ρόδος...

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΤΩΝ(στον χθεσινό αγώνα)
Ζέρβας Δημήτρης: Σταθερός, χωρίς λάθη, σωστός στις εξόδους, θετική η παρουσία του ταλαντούχου αλλά άπειρου τερματοφύλακα, που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Μπαλάφας Φώτης: Για δεξί μπακ του λείπει η ταχύτητα. Είναι μαχητικός και από αγώνα σε αγώνα βελτιώνεται. Δεν έκανε κάποιο σοβαρό λάθος και όταν τοποθετήθηκε αριστερό χαφ(!), είχε στο ενεργητικό την καταπληκτική ενέργεια στο 73΄ που παραλίγο να καταλήξει σε γκολ.
Μαντέλος Χρήστος: Είναι μεγάλο ταλέντο, αλλά έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας(στρατευμένος) κι αυτό φάνηκε στα προηγούμενα παιχνίδια. Χθες ήταν θετικότατος, κρατούσε τη θέση του, έδιωχνε με μια την μπάλα και κέρδισε πολλές προσωπικές μονομαχίες.
Πασπαλιάρης Γιώργος: Απ' τις κολώνες της ομάδας. Δυναμικός παίχτης, με πλούσια σωματικά και τεχνικά προσόντα, αλλά η ψυχολογία του έχει σκαμπανεβάσματα. Χθες ήταν άψογος στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά πρόσφερε πολλά και στην επικράτηση της ΑΕΜ στο κέντρο.
Τσάμης Σπύρος: Είναι ευτύχημα που αυτός ο παίχτης παίζει στην ΑΕΜ. Ακόμα και στις ήττες της ομάδας ήταν από τους διακριθέντες. Γρήγορος, πολυδιάστατος, με σωστές επεμβάσεις, έκοβε και δημιουργούσε παιχνίδι, καθοδηγούσε σωστά την άμυνα και κάλυπτε κάθε κενό που δημιουργούνταν στην άμυνα και το κέντρο.
Κυριακόπουλος Γιώργος: από τους καλύτερους αριστεροπόδαρους στην κατηγορία. Μπακ-χαφ με εξαιρετικό ξεπέταγμα, γρήγορος και δυναμικός. 'Εχει όμως κι αυτός ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Χθες ήταν άψογος σε ότι προσπάθησε, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα. 'Εχει χάσει προπονήσεις κι αυτό τον κάνει λίγο επιφυλακτικό.
Πλακίδας Μάριος: Τεχνίτης παίχτης, που μπορεί να πάιξει σε όλες τις θέσεις της ομάδας. 'Ισως αποδίδει καλύτερα, όταν παίζει κοντά στον δίδυμο αδελφό του Χρήστο. Χθες δεν του βγαίναν οι προσπάθειες, ήταν άτυχος στα σουτ που επιχείρησε, ενώ δέχθηκε και τις περισσότερες κλωτσιές από τους αντιπάλους του. Είναι στρατευμένος κι αυτό τον φέρνει λίγο πίσω, αλλά είναι υπερπολύτιμος στην ομάδα και χθες έδωσε πολλές μάχες.
Πλακίδας Χρήστος: Τεχνίτης όπως και ο αδελφός του, μπορεί κι αυτός να παίξει σε κάθε θέση. Του πάει πολύ η θέση του φορ - αν και έχει χάσει κάποια τετ-α-τετ-, είναι αλτικός και γρήγορος, αλλά και σαν περιφερειακός προσφέρει πολλά. Πέτυχε το 2ο γκολ, γιατί ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις, παίρνοντας επικαιρες θέσεις.
Γαβρίνας Δήμος: Πλούσιο ταλέντο, με υπερεπάρκεια, σωματικών και τεχνικών προσόντων. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, αλλά ενώ δημιουργεί καταπληκτικές φάσεις και βάζει απίστευτα γκολ, χάνει πολλά εύκολα τέρματα από απροσεξία στην τελική προσπάθεια. Χθες ήταν διαρκής κίνδυνος για την άμυνα του Αρακυνθιακού, έχασε πάλι 2-3 γκολ από καλές θέσεις, αλλά δημιούργησε πολλές φάσεις για τους συμπαίχτες του.
Κράνης Διονύσης: Πραγματική σφαίρα στην επίθεση της ΑΕΜ. 'Εχει χάσει λόγω τραυματισμών, σχεδόν όλη την προετοιμασία της ομάδας κι αυτό φαίνεται στην ταχύτητά του, αλλά και στο ότι διστάζει να επιχειρήσει σουτ. 'Ομως από αγώνα σε αγώνα βελτιώνεται θ' αποτελέσει πολύτιμη μονάδα για την συνέχεια. Χθες ήταν πολύ καλός, έβγαλε φαρμακερές σέντρες και έτρεξε όσο τον βοηθούσαν οι δυνάμεις του.
Ζέρβας Νεκτάριος: Ο ηγέτης της ΑΕΜ. Αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας. Είναι ο πιο έμπειρος παίχτης της ομάδας, τεχνίτης από τους λίγους, αλλά κι ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο. 'Οταν έχει κέφια η ομάδα πετάει, όταν δεν έχει, δύσκολα αναπληρώνεται το κενό του. Σε μερικούς από προηγούμενους αγώνες, γκρίναζε πολύ στους συμπαίχτες του, δεν απέδωσε αυτά που μπορεί(ταλαιπωρείται και από τραυματισμούς, σε πολλά παιχνίδια έπαιζε τραυματίας), έδειχνε αδιακαιολόγητο εκνευρισμό κι αυτά είχαν επιπτώσεις στην ομάδα. Χθές ήταν αυτό που πραγματικά μπορεί να είναι. Δεν γκρίνιαξε καθόλου, έδινε συνεχώς καθοριστικές οδηγίες στους συμπαίχτες του, τους ανέβαζε ψυχολογικά και κάλυψε κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ, δημιούργησε το 2ο, έβγαλε μπαλιές και ήταν αδιαμφησβήτητα ο κορυφαίος του γηπέδου.
Καρανίκας Ανδρέας: 'Ηρθε στη ΑΕΜ με τις καλύτερες συστάσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει αυτά που μπορεί. Η ΑΕΜ περιμένει πολλά απ' αυτόν στον νευραλγικό χώρο του κέντρου και πιστεύω ότι σύντομα θα προσαρμοστεί και με την τεχνική του κατάρτηση, θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας.Χθες μπήκε στο 82΄ και είχε καλές προσπάθειες όπως αυτή στο 2ο γκολ.
Καβαλιέρης Νικόλαος: 'Ενα νέο παιδί, με καλά σωματικά προσόντα και συστάσεις, που θα βοηθήσει την ΑΕΜ. Χθες μπήκε στο 88΄ και δεν προλαβε να δείξει το ταλέντο του.
Φούντας Αλέξανδρος: Δυνατό παιδί ο νεαρός νεαποκτηθείς από τον Παναιτωλικό. Μπήκε στον αγώνα στο 65΄ και έπαιξε δεξί μπακ. Φάνηκε σαν έτοιμος από καιρό. Είχε σωστές τοποθετήσεις κι όταν συνέλθει εντελώς από τον τραυματισμό του θα βοηθήσει πολύ.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
*** Πολύ στενοχωρεί τη διοίκηση της ΑΕΜ, η καθυστέρηση κατασκευής του κυρίως γηπέδου. Το μπαλάκι έχει ριχτεί στην Εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, μια και ότι ήταν να γίνει απο πλευράς Δήμου και Διοίκησης του γηπέδου έχει γίνει.
*** Πολλοί τσαμπατζήδες παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας, μια και ο χώρος του βοηθητικού, προσφέρεται γι' αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οικονομική απώλεια για τη Διοίκηση που ψάχνει απεγνωσμένα για έσοδα. Μερικοί φαίνεται ότι έχουν μεγάλα στόματα, αλλά στενή τσέπη...
*** Υπόσχεση για προσωπική συνέντευξη, μου έδωσε ο Γώργος Ζήκος. Αναμένω ραντεβού μέσα στη βδομάδα.
*** Πανηγυρικό το κλίμα στ' αποδυτήρια της ΑΕΜ, στο τέλος του αγώνα. 'Ηταν λογικό μετά από όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες. Εκτός των άλλων οι παίχτες κέρδισαν και ένα προσωπικό στοίχημα:ότι είναι οι καλύτεροι στην κατηγορία.
*** Πανηγύρι με το ρεπορταζ και τις φωτογραφίες μου στους αγώνες της ΑΕΜ, κάνουν ΟΛΕΣ οι εφημερίδες του Νομού. Ελάχιστοι είναι αυτοί, που αναφέρουν από που πήραν τα στοιχεία του αγώνα, ενώ μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα ευχαριστώ τους για το "κλέψιμο" που κάνουν. Για τις φωτογραφίες βρήκαμε τη λύση. Κανένας δεν θα παίρνει φωτογραφία, αν δεν επικοινωνεί πρωτα μαζί μας. 'Οσο για τα κείμενα θα βρούμε λύση και γι' αυτά, ώστε να μην δημιουργούνται "τσάμπα μάγκες". Μέχρι νεωτέρας, κείμενα δικαιούται μόνο η "Αθλητική Ενημέρωση", που τα δίνω εγώ προσωπικά. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΙΔΡΩΤΑ.
Μιχάλης Κιτσινέλης