Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Με Καφέ και με Τσιγάρο, 7-11-2008

Καλημέρα ΑΕΜάρες. Χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν χθές: Νίκους, Νίκες, Νικολέτες, κλπ. Με Νίκη γιόρτασαν χθες και οι Νικολάδες της "Κυρίας"(Αποστολόπουλος και Κράνης). Νικητής αισθάνομαι κι εγώ, που μου δίνεται η ευκαιρία να παρευρίσκομαι σ' αυτό το πανηγύρι ποδοσφαίρου που προσφέρει η ομαδάρα μας. Σε όσα εκτός παιχνίδια παρακολούθησα, ένοιωσα περήφανος γι' αυτή την ομάδα. Κυρίως, από τα σχόλια παραγόντων, ποδοσφαιριστών και προπονητών, που όλοι θαύμασαν το περίτεχνο παιχνίδι της ΑΕΜ. Ακόμα και στο Παναιτώλιο, που η ομάδα έχασε, όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την Μεσολογγίτικη ομάδα, θεωρώντας μάλιστα δεδομένο ότι η ΑΕΜ θα βγει Πρωταθλήτρια!
***Μου έλεγε χθες ένας Μεσολογγίτης φίλαθλος της ΑΕΜ, ότι όλες οι ομάδες "σκυλιάζουν" όταν παίζουν με την ΑΕΜ. Φυσικά του είπα το αυτονόητο: η ΑΕΜ χαίρει του σεβασμού των φιλάθλων και των ομάδων της Αιτω/νίας, αλλά και υπάρχει και ζήλεια για την ιστορία που έχει γράψει. Έτσι ο κάθε φίλαθλος άλλης ομάδας, θέλει την ήττα της ΑΕΜ, για νάχει να καυχιέται! "Εμείς την νικήσαμε την ΑΕΜ"! Ακόμα, ο κάθε παίχτης αντίπαλης ομάδας, δίνει στον αγώνα εναντίον της "Κυρίας" το κάτι παραπάνω για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι παίζοντας καλά εναντίον καλύτερων παιχτών ικανοποιεί τιν εγωϊσμό του και ο άλλος είναι η κρυφή ελπίδα, ότι ίσως του χρόνου παίξει κι αυτός στην ΑΕΜ!
***Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των φιλάθλων μας, στον χθεσινό αγώνα στη Γαυρολίμνη! Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι μεσολογγίτες φίλαθλοι ήταν η πλείοψηφία των θεατών! Έλειπαν μόνο τα πανό της ομάδας κι αυτό ήταν μεγάλη παράλειψη. Νομίζω ότι οι οργανωμένοι φίλαθλοι πρέπει να δίνουν βροντερό παρόν στους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας μας, για να δίνουν το ψυχολογικό "κάτι παραπάνω" στα παιδιά, που δίνουν πραγματικές μάχες μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
***Έχω εντυπωσιαστεί με τον πλουραλισμό που υπάρχει φέτος στην ομάδα. Ακόμα και όταν κάποιοι παίχτες είναι σε κακή μέρα, κουρασμένοι, τραυματισμένοι ή τρώνε την κλωτσιά της ζωής τους και παίζουν επιφυλακτικά, πάντα υπάρχει κάποιος άλλος, που καλύπτει τις αδυναμίες τους και η ομάδα ρολάρει άψογα.
***Κοντεύει να τρελάνει τους αντίπαλους προπονητές και ποδοσφαιριστές ο Γιώργος Ζήκος, με τις εσωτερικές αλλαγές που κάνει σε κάθε αγώνα. Εκεί που ο Νεκτάριος Ζέρβας παίζει στο κέντρο, ξαφνικά τον στέλνει αριστερό εξτρέμ! Εκεί που ο Σάκης Κράνης παίζει αριστερά, τον φέρνει δεξιά! Εκεί που ο Μ. Πλακίδας παίζει πίσω από τον Γαβρίνα, τον βάζει σέντερ φόρ! Εκεί που ο Γαβρίνας παίζει σέντερ φορ τον βάζει δεξί εξτρέμ! Εκεί που ο Μπαλάφας παίζει δεξί μπακ, τον βάζει αριστερό χαφ! Εκεί που ο Γ. Πασπαλιάρης παίζει σέντερ μπακ, τον φέρνει στα χαφ! Όλα αυτά γίνονται πάντα με εντολές του και δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει! Το εκπληκτικό είναι ότι, όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται σ' αυτές τις αλλαγές και αποδίδουν καλά, ενώ τα αντίπαλα μπακ δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοφυλάξουν!
***Αρέσει σε πολλούς φίλους της στήλης αυτής, η ατομική κριτική που κάνω στους παίχτες. Ειδικά, στα παιχνίδια εκτός έδρας, που δεν έχουν την ευκαιρία να τα παρακολουθούν όλοι. Όμως πιστεύω ότι η αναλυτική περιγραφή των φάσεων που κάνω, μιλάει από μόνη της. Εκείνο που δεν βλέπετε, είναι κυρίως το πρέσινγκ των παιχτών στους αντίπαλους, κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις που δεν ολοκληρώνονται, αλλά και τις κλωτσιές που τρώει κάθε παίχτης σε κάθε αγώνα. Όταν λειτουργεί σωστά η ομάδα σημαίνει, ότι όλοι οι παίχτες κάνουν καλά το καθήκον τους, μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι παίχτες, που χρειάζεται πολλές φορές να κάνουν το κάτι παραπάνω. Όμως βλέπω μέσα στο γήπεδο, έντεκα παιχταράδες και δεν θέλω να ξεχωρίζω κάποιους. Βλέπετε σε κάθε αγώνα, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, που κάνουν αμέτρητα χιλιόμετρα στο κέντρο και στην επίθεση, ενώ στην άμυνα κάποιοι είναι χρειάζεται να παλέψουν περισσότερο ανάλογα με τους παίχτες που έχουν ν' αντιμετωπίσουν.
***Την Τετάρτη, στις 2.30 έχουμε το παιχνίδι με τον Ναυπακτιακό για το κύπελλο Στην ομάδα της Ναυπάκτου τερματοφύλακας είναι ο Γιώργος Χρήστου. Στην αρχή της σεζόν, ακούστηκαν εναντίον του, πολλές ασχήμιες από μερικούς άσχετους φιλάθλους μας κι αυτό με στεναχώρησε πολύ. Ο Χρήστου δεν έμεινε στην ΑΕΜ γιατί δεν τον ήθελε η διοίκηση. Δεν έφυγε, τον έδιωξαν Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι, όπως διατείνονται πολλοί. Ούτε "προδότης" είναι! Αντίθετα είναι ΑΕΜάρας με αποδείξεις! Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, όλο το σκηνικό της απομάκρυνσής του. Κάποια στιγμή ίσως σας το περιγράψω. ΄Όχι όμως τώρα. Θυμίζω ότι πρόπερσι και πέρσι, ήταν ο πολυτιμότερος παίχτης της ομάδας. Πήγαινε σε όλες τις προπονήσεις και έσωζε 4-5 γκολ σε κάθε αγώνα. Πρόπερσι έπαιζε με εξάρθρωση στον ώμο και σοβαρότατο πρόβλημα στο γόνατο, για τρεις μήνες, ενάντια στις συμβουλές των γιατρών, που του έλεγαν ότι μπορεί, να μείνει ανάπηρος! Οι φίλαθλοι του Μεσολογγίου, θέλω να πιστεύω, ότι έχουν το ήθος και την ψυχή να αποθεώσουν αυτό τον παίχτη, που έχει δώσει και την ψυχή του για την ομάδα. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η διοίκηση της ΑΕΜ, θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της και να δώσει έστω μια ανθοδέσμη, σ' αυτόν αλλά και στον Πάνο Δενδρινό, γιατί τίμησαν και τιμούν το μεσολογγίτικο ποδόσφαιρο.
***Ραδιοαρβύλα ήταν τα περί καταστροφής του νέου χλοοτάπητα στο κεντρικό στάδιο. Επισκέφθηκα τον χώρο και σας διαβεβαιώ ότι είναι σε άριστη κατάσταση. Απλά πρέπει να παραταθεί λίγο η απαγόρευση αγώνων σ' αυτόν, για να μας κρατήσει περισσότερο. Μάλιστα σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμος και ο περιβάλλοντας χώρος μια και συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για την περάτωση του έργου. Δεν θα πάθουμε τίποτα, αν δούμε κακαδυό αγώνες στο βοηθητικό.
***Ανεβαίνουν σε απόδοση τα παιδιά της Ακαδημίας και προχθές έβαλαν έξη γκολάκια στον Όμηρο μέσα στην Κατοχή. Ρώτησα γιατί δεν απέδιδαν στην αρχή καλά και μου είπαν ότι υπάρχουν στην ομάδα πολλά νέα παιδιά και δεν υπήρχε συνοχή και συνεργασία. Τώρα τα μικρά άρχισαν να "βρίσκονται" μέσα στον αγωνιστικό χώρο και όλα πάνε καλά. Από τα γκολ που έβαλαν το Σάββατο περισσότερο πανηγυρίστηκε το γκολ του ...τερματοφύλακα Ρήγα! Φυσικά με πέναλτι! Σίγουρα ο νεαρός θα έχει να το λέει, για το πρώτο του γκολ με την ακαδημία!
***Θαύμα είναι να παρακολουθεί κανείς τα νεαρά παιδιά να παίζουν μπάλα, εφαρμόζοντας ...συστήματα! Και είναι κρίμα που ούτε οι ...γονείς τους δεν πάνε να τα δουν στους αγώνες! Παρακολουθώ συχνά παιχνίδια των μικρών και μάλιστα έχω ξεχωρίσει και κάποιους(απ' όλες τις ομάδες), που σύντομα θα παίζουν στις μεγάλες ομάδες.
***Κλείνοντας, να σας ενημερώσω ότι μετά το κύπελο την Τετάρτη, η ΑΕΜ παίζει στο Βοηθητικό με τον ΠΑΟ Καλυβίων και μετά, πάλι μέσα, αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο Αντιρρίου, στην πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου. Κατόπιν σταματούν οι αγώνες και θα έχουμε αγωνιστική δράση μετά τις Γιορτές. Εύχομαι σε όλους καλή εβδομάδα.
Μιχάλης Κιτσινέλης