Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Με Καφέ και με Τσιγάρο, 6-2-2012

ΑΕΜάρες Καλησπέρααα! Για άλλη μια φορά λειτούργησε σε βάρος της ΑΕΜ ο Νόμος του Μέρφι!... Ότι και να κάναμε, όσους τρόπους και να δοκίμασαν οι παίχτες μας, η μπάλα δεν έλεγε να μας κάνει το χατήρι. Σπάσαμε τα δοκάρια, χάσαμε "άχαστα" γκολ, ο τερματοφύλακας των Κερκυραίων έπιασε τα άπιαστα και ενώ παίξαμε για 70 λεπτά μονότερμα τον Όλυμπο, τελικά δεν πήραμε τους τρεις βαθμούς... Δυο άτυχες στιγμές στο πρώτο εικοσάλεπτο και χάσαμε τους πολύτιμους βαθμούς, αλλά το χειρότερο είναι ότι έπεσε η ψυχολογία των παιχτών. Χάθηκε κι ένα μέρος του ενθουσιασμού των φιλάθλων μας, σχετικά πάντα με την πρωτιά. Όσα ακολούθησαν στην ανάπαυλα, αλλά και στο τέλος του αγώνα ήταν αναμενόμενα. Έγιναν από ανθρώπους που δεν αγαπάνε την ομάδα και περίμεναν αυτή τη στιγμή για να ...ξεδώσουν.

Προσωπικά βρέθηκα σε δύσκολη θέση, καθώς έπρεπε να πω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, αλλά και να μην αφήσω ασχολίαστα ορισμένα πράγματα. Είναι αλήθεια ότι στο στόχαστρο όλων
βρέθηκε ο Δενδρινός αφού από δικό του λάθος προήλθε το πρώτο γκολ, αλλά και γενικά στα πρώτα είκοσι λεπτά έπαιξε με ανασφάλεια. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο ήταν από τους κορυφαίους, έκανε παιχνίδι και σαν χαφ μοιράζοντας μπαλιές, αλλά και καλύπτοντας κενά άλλων παιχτών που είχαν βγει στην επίθεση. Δεν ήταν ο Πάνος η αιτία που έχασε τους βαθμούς η ομάδα.
Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε την αξία ενός παίχτη για λάθη που έκανε σε κάποιον αγώνα. Την ευθύνη για την ισοπαλία την έχουν όλοι όσοι έπαιξαν, αλλά κυρίως η τύχη που μας γύρισε την πλάτη. Αν δηλαδή αντί για δοκάρια είχαμε γκολ και κερδίζαμε 3-1 ή 4-1, θα κάναμε τα ίδια σχόλια; Όχι βέβαια. Είναι κανόνας του ποδοσφαίρου, τα γκολ να είναι αποτέλεσμα λαθών. Κυρίως στο επίπεδο ποδοσφαίρου των χαμηλών κατηγοριών. Από λάθη της άμυνας του Ολύμπου μπήκαν και τα δικά μας γκολ, αφού Πέντσας και Ξευγένης, έμειναν αφύλακτοι στη μικρή περιοχή. Μην πυροβολείτε λοιπόν τους παίχτες.
Κάποιοι είπατε να μιλήσω για τα λάθη του προπονητή. Δεν ξέρω αν αυτά που μου αναφέρατε είναι λάθη ή επιλογές ανάγκης. Οι Παπανικολάου και Πετσίνης ήταν τραυματίες και έκαναν ειδικό πρόγραμμα προπόνησης, ενώ με δεδομένη και την απουσία της τελευταίας στιγμής του Τσάμη, ο Χρήστος Βασιλείου είχε τεράστιο πρόβλημα στη σύνθεση της ενδεκάδας. Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει τους νεοαποκτηθέντες Πέντσα και Τσιφοπανόπουλο από την αρχή ήταν ένα ρίσκο. Όταν όμως έχεις πρόβλημα στο γκολ και παίρνεις μεταγραφή φορ, τότε σίγουρα θα τον χρησιμοποιήσεις. Το ότι ήταν στην κατάλληλη θέση και πέτυχε το γκολ, δικαιώνει τον Βασιλείου. Ο δε Τσιφοπανόπουλος ήταν, κατά την γνώμη μου πάντα, από τους κορυφαίους της αναμέτρησης.
Ισως καμμιά φορά παρασύρομαι και κάνω κάποια υπερβολικά σχόλια. Αλλά όταν έχεις στην ομάδα παίχτες υψηλού επιπέδου, είναι λογικό να έχεις και τις ανάλογες απαιτήσεις απ' αυτούς.  Έγραψα χθες ότι ο Δενδρινός είναι επιρρεπής στα λάθη. Φυσικά δεν ήθελα να μιλήσω γενικά και αόριστα. Η αναφορά μου αφορούσε το συγκεκριμένο παιχνίδι και όχι για όλη την καριέρα του παίχτη. Δυστυχώς η έκφρασή μου αυτή άφηνε άλλη εντύπωση και λυπάμαι γι΄αυτό. Ο Πάνος έχει κάνει μια τεράστια καριέρα και αποτελεί τιμή για την ΑΕΜ που έβγαλε τέτοιον παίχτη. Το ότι είναι αυτή τη στιγμή στην ομάδα, είναι και ο βασικός λόγος που έχουν έρθει στην ΑΕΜ παίχτες όπως ο Ξευγένης, ο Καρύμπας, ο Καρακίτσος και άλλοι.
Ήταν πράγματι μια ατυχής έκφραση που ελπίζω να μην στεναχώρησε πολύ τον φίλο μου τον Πάνο, που έχει κάνει μια τεράστια καριέρα και αποτελεί παράδειγμα για μίμηση και κίνητρο για τους νεαρούς της ΑΕΜ. Πιστεύω ότι τα λάθη που έκανε ήταν καθαρά θέμα απραξίας και πολύ μεγάλης αποχής από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Έγραψα επίσης ότι κάποια μεγάλα ονόματα έδειξαν πόσο "μικροί" παίχτες είναι. Φυσικά δεν εννοούσα σε τεχνική αξία, αλλά σε ψυχολογία, γι' αυτό το έβαλα και σε παρένθεση. Από παίχτες σαν τον Καρύμπα, το Ξευγένη, τον Καρακίτσο περιμένω να κάνουν το κάτι παραπάνω.
Φυσικά δεν αγνοώ το γεγονός ότι μια Ομάδα δεν χτίζεται σε μερικές βδομάδες, θέλει πολύ προσπάθεια από παίχτες και προπονητή. Θέλει πολλούς αγώνες για να δέσει η ομάδα. Με τον προπονητή, τους παίχτες και την Διοίκηση που έχουμε είναι λογικό να διεκδικούμε το πρωτάθλημα. Η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι μέσα σε όλους τους στόχους της. Διανύει την καλύτερη περίοδό της την τελευταία πενταετία και όσοι δεν είμαστε τυφλοί, βλέπουμε ότι ήδη έχει αρχίσει και αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο, τρέχει πολύ και δημιουργεί πολλές φάσεις.
Μην ξεχνάμε ότι πολλοί από τους παίχτες έχουν έρθει από μικρότερες κατηγορίες και γι' αυτό το λόγο υστερούν σε φυσική και σωματική κατάσταση. Γι' αυτούς έχει γίνει τεράστια προσπάθεια από τον γυμναστή της ομάδας όλους αυτούς τους μήνες, ώστε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και σιγά σιγά τ' αποτελέσματα φαίνονται μέσα στο γήπεδο. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι η ομάδα δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Αν δεν μεσολαβήσουν "άλλοι" εξωγηπεδικοί παράγοντες, η ομάδα θα είναι μέχρι το τέλος ανταγωνιστική και θα διεκδικήσει την πρωτιά με την αξία της.
Για όλους εκείνους τους ειδικούς και τους προπονητές της κερκίδας, ένα πράγμα θέλω να πω: Εντάξει κύριοι σας μάθαμε! Είσαστε καλύτεροι προπονητές από τον Χρήστο Βασιλείου, καλύτεροι παίχτες από αυτούς που παίζουν! Επίσης είσαστε καλύτεροι παράγοντες από αυτούς που διοικούν την ΑΕΜ! Προτείνω λοιπόν στο τέλος της σεζόν, να μαζευτείτε όλοι και να ν' αναλάβετε την ομάδα εξ ολοκλήρου. Να την χρηματοδοτήσετε, να φέρετε τους παίχτες που εσείς νομίζετε καλύτερους από αυτούς που έχουμε, να οργανώσετε τις Ακαδημίες της ομάδας καλύτερα και να οδηγήσετε την ΑΕΜ στην Α΄ Εθνική!
Πάμε τώρα στο επόμενο παιχνίδι. Την Κυριακή η Κυρία πάει να παίξει με τον Αμφίλοχο που καίγεται για βαθμούς. Εκείνο που πρέπει άμεσα να γίνει, είναι όλοι μαζί να βοηθήσουμε τους παίχτες να ανακτήσουν την καλή ψυχολογία τους και να πάνε να κερδίσουν τον παιχνίδι. Είμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα και μπορούμε να γυρίσουμε νικητές. Ελπίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παπανικολάου, Πετσίνης και Τσάμης να ξεπεραστούν, καθώς και ο τραυματισμός του Καρύμπα να μην είναι τόσο σοβαρός. Ελπίζω ακόμη ο καιρός να βελτιωθεί, ώστε η ομάδα να μπορέσει να προπονηθεί απρόσκοπτα.
Τα έργα βελτίωσης του χλοοτάπητα δεν απέδωσαν το παραμικρό. Το γήπεδο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δεν βλέπω να παίρνει γιατρειά. Ειδικά μετά τον αγώνα της Κυριακής, ήταν σε χειρότερη κατάσταση, αφού οι δυνατές και επίμονες βροχές είχαν μαλακώσει τον χλοοτάπητα, με αποτέλεσμα σε κάθε δυνατή φάση να φεύγουν ολόκληρα κομμάτια από το χορτάρι. Αν συνεχιστούν οι βροχές και το κρύο, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα μας.

Καλά ή κακά αυτά ήταν τα μαντάτα γι' αυτή την εβδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται και αν χάθηκε μια μάχη, δεν έχει χαθεί ο πόλεμος! ΄Οσοι πραγματικά αγαπάτε την ομάδα, μην την εγκαταλείπετε και βοηθήστε την με όλες σας τις δυνάμεις. Θα είμαστε πάλι μαζί την επόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά! Μιχάλης Κιτσινέλης