Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Προ των πυλών η αναδιάρθρωση

Παρά τις λίγες... φωτεινές εξαιρέσεις που απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κανόνα, οι περισσότερες ομάδες από τις 160 της Δ' Εθνικής έχουν «μπλοκάρει» τον προγραμματισμό τους για την προσεχή σεζόν, καθώς βρίσκονται εν αναμονή της αυριανής γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ. Κοινώς περιμένουν να ακούσουν τις προθέσεις της ομοσπονδίας σχετικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος από την περίοδο 2010-11, αφού αυτές ενδεχομένως να καθορίσουν και το μέλλον τους (κατά συνέπεια και το φετινό σχεδιασμό τους).
Και εξηγούμεθα: αν περάσει η πρόταση του προέδρου της επιτροπής πρωταθλήματος Βαγγέλη Τοπολιάτη, τότε θα γίνει «συγχώνευση» Γ' και Δ' Εθνικής σε μια κατηγορία, που θα αποτελείται από 4 ομίλους των 18 ομάδων. Υπάρχουν βέβαια και εναλλακτικά σενάρια, με ένα από αυτά να προβλέπει τη διατήρηση της Γ' Εθνικής με 3 ομίλους και της Δ' με 6 ομίλους. Οπως αντιλαμβάνεστε, σε οποιαδήποτε περίπτωση -εφόσον υπάρξει μεγάλη ή μικρή αναδιάρθρωση και γενικά αλλαγές στη μορφή του πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής από την επόμενη σεζόν- θα διαφοροποιηθεί ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβαστούν, αλλά κυρίως εκείνων που θα υποβιβαστούν τον Μάϊο του 2010.
Επειδή, λοιπόν, όλη αυτή η διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι, ούτε ανεξάρτητη σε σχέση με την Ενωση Β' και Γ' Εθνικής, η ηγεσία της ΕΠΟ προσανατολίζεται στο να μη συζητήσει το «δαιδαλώδες» αυτό θέμα στην αυριανή γενική συνέλευση, αλλά να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση -εντός του επόμενου δεκαημέρου- αποκλειστικά για τους 160 συλλόγους της Δ' Εθνικής. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Ενωσης Β' και Γ' Εθνικής ως άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Στο διά ταύτα, σε ό,τι αφορά τα σενάρια, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα να μπει στον... πάγο η ιδέα της αναδιάρθρωσης και το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής στο βασικό του οργανόγραμμα να παραμείνει με τη σημερινή του μορφή.
Αν και υπάρχει η σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου περί της αναγκαιότητας αλλαγών σε Γ' και Δ' Εθνική. Εξελίξεις θα έχουμε στην ΑΕΜ μετά το τέλος της συνεδρίασης.