Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η πιο βαριά επίσημη ήττα της Ζακύνθου

Το φιλικό της Ζακύνθου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι κόντρα στην ΑΕ Μεσολογγίου μας έφερε στο μυαλό την πιο βαριά επίσημη ήττα της ομάδας του νησιού μας στην ιστορία της (10-1). Ήταν την αγωνιστική περίοδο 1993-94. Η ΑΕΜ είχε πέσει από τη Γ΄ στη Δ΄ το 1992 και πάλευε εκείνη τη χρονιά να ξανανέβει. Εμείς στο τέλος, αν δε με απατά η μνήμη μου είχαμε πέσει εκείνη την περίοδο στο τοπικό. Είχε φτιάξει πολλή καλή ομάδα τότε το Μεσολόγγι και μάλιστα στο τέλος κατάφερε να βγει εκείνη και να επιστρέψει στη Γ΄. Είχε γίνει τότε γνωστό πως έφτασε τα 300.000.000 δραχμές το μπάτζετ του, με πρόεδρο τον Χρήστο Πέτρου, εργολάβο, "τρελό" με την ομάδα.

Έπαιζε λοιπόν μια Κυριακή μέσα στην καρδιά του χειμώνα ΑΕ Μεσολογγίου – Ζάκυνθος στο δημοτικό στάδιο Μεσολογγίου. Επειδή όμως γινόταν έργα στο κανονικό γήπεδο, το ματς ορίστηκε να γίνει στο βοηθητικό. Η βροχή που είχε προηγηθεί είχε κάνει βαρύ τον αγωνιστικό χώρο. Η Ζάκυνθος τότε είχε ξερό γήπεδο και οι ποδοσφαιριστές της ήταν «άμαθοι» σε χόρτο. Όπως κι ελάχιστες ομάδες έπαιζαν σε χόρτο. Η ομάδα του νησιού μας με προπονητή τότε το Διονύση Καπανδρίτη και βοηθό τον Τάση Φουρνογεράκη (Τσιλιώρη) είχε πολλές ελλείψεις. Προσπάθησε να παίξει κάτω τη μπάλα. Πολλά βασικά στελέχη δεν είχαν πάει αφού ήταν τραυματίες.

Με τα μέσα λιγοστά, οι παίκτες της Ζακύνθου χωρίς παπούτσια για χόρτο γλιστρούσαν ασταμάτητα στο τερέν και ηττήθηκαν με 10-1. Το κλίμα στην επιστροφή περιττό να σας περιγράψω πως ήταν. Το ματς είχε γίνει Κυριακή, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη η ομάδα έπαιξε μέσα στη Ζάκυνθο και κέρδισε τον Άρη Πατρών με 2-1 και την Κυριακή αμέσως μετά πήγε στην Αμαλιάδα όπου κέρδισε με 2-1 τον Αστέρα πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση. Τότε στον Αστέρα ήταν προπονητής ο Άγγελος Αναστασιάδης στην πρώτη του χρονιά ως τεχνικός.

Να αναφέρουμε πως το Μεσολόγγι τότε είχε παίκτη προπονητή τον Νόνι Λίμα και ποδοσφαιριστές όπως οι Ζαπαντιώτης, Χυτήρογλου (μας είχε βάλει 4 ή 5 γκολ), Ζαβογιάννης, Μουχάνης, Κούσης, Πετούσης, Ζευγίτης και άλλοι πολλοί. Η ΑΕΜ τότε ήταν ομάδα Β΄ εθνικής πραγματικά, ενώ έπαιζε πολύ σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Το γκολ της τιμής για τη Ζάκυνθο στο παιχνίδι εκείνο του Μεσολογγίου είχε σημειώσει ο Κώστας Κουρσάρης μετά από σέντρα του Νίκου Κοντονή, τωρινού γ.α. της Ζακύνθου.

Νομίζω δεν έπαιξαν σε εκείνο το ματς Μουζάκης, Μαρίνος, Φιορεντίνος κι άλλα παιδιά που αποτελούσαν το βασικό κορμό της ομάδας και ήταν τραυματίες. Ήταν ένα «εφιαλτικό» απόγευμα για την ομάδα του νησιού μας που μας το θύμισε η φιλική αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων που πραγματοποιήθηκε.
Τάσος Θεοδόσης - ioniansports.gr